La cumparaturi prin Montreal

Sarind peste partea introductiva, as vrea sa comunic tuturor celor care descopera intimplator pagina prezenta, ca odata emigrat in Canada la Montreal, am dat peste un oras ce a intrecut asteptarile mele, reusind sa ma surprinda la tot pasul. Un exemplu ar fi magazinele din coltul strazii, al caror aspect il aveti ilustrat in fotografiile de mai jos. Intersectiile drumurilor sunt vaduri comerciale mici sau mari si drept urmare, parca, s-ar impune un aspect mai ingrijit, mai putin mizgalit, mai zugravit, oricarui spatiu de vinzari situat acolo. Nu este insa cazul Canadei!

Nu am nimic cu bacaniile in cauza. Inauntru fiind aceeasi mizerie ca pe fatada, de multe ori mi-a fost sila sa iau diverse lucruri, indeosebi mincare. De fapt, rareori cumpar, un alt motiv constituindu-se in scumpetea marfurilor. Este mai rentabil sa mergi doi kilometri pina la un supermarket modern cu infatisare de secol 21, decit sa faci shopping la "Depanneur Trident Allard" (vezi fotografia). Frecvent, proprietarii cumpara din supermagazine, cu precadere atunci cind exista reduceri, dupa care se intorc la buticul lor si vind mai scump. Stiu ca sunt unii romani care vor sa-si deschida diverse biznisuri. Daca auziti vreun conational ca este proprietar de magazin aveti acum posibilitatea sa va formati o imagine asupra afacerilor dezvoltate de romanii canadieni. Pe mine, sincer sa fiu, m-au intimpinat adesea vinzatori chinezi si mai putin arabi. Nu stiu nationalitatea proprietarilor insa prea pricopsiti nu pot fi, deoarece vinzarile stagneaza.

Va las sa mai priviti pozele si sa trageti singuri concluzii.

Nota: Cuvintul "Depanneur", care apare repetat, nu se refera la vreo depanare de electrice sau altceva. Asa se numesc in Quebec magazinele mici cu detoate. Deci, sa nu va duceti cumva acolo cu televizorul la reparat, cum am facut eu in primele zile pe pamint Canadian, ca se uita vinzatorul chinez mirat la voi si nu stie ce atitudine sa ia.