Iarna pe ulitele orasului Montreal
Rindurile si imaginile urmatoare sunt dedicate efectuarii unei scurte prezentari a metropolei canadiene Montreal in sezonul care o caracterizeaza cel mai bine, adica iarna. Pe mine m-au impresionat puternic noptile cu zapada proaspata, si mai putin cele bolnav de friguroase care sunt din pacate majoritare. Am uitat sa va zic ca sunt un emigrant roman ajuns pe meleaguri canadiene cu ceva timp in urma. Sincer sa fiu, nu ma asteptam sa gasesc la tot pasul ulite asa ca in imaginile ce insotesc textul dar asta este situatia. Cind le-am vazut, acoperite cu zapada, nu am putut sa nu ma gindesc la poezia "Iarna pe Ulita". Totusi, trebuie recunoscut, fotografiile sunt feerice si datorita faptului ca am neglijat setarea aparatului in modul: "Iluminare Becuri Galbene" lucru care a condus la ignorarea corectiei culorii, aparind in consecinta acea tenta roscata ce confera peisajului o nota relaxanta, calduroasa, primitoare daca vreti. Prea multe nu am ce sa descriu, pozele vorbind de la sine.

Fig. 1 Fig. 2

Asemenea stradele se intilnesc la tot pasul in Montreal, reprezentind caile de acces in curtile din spatele caselor, ceva in genul aleilor dintre blocurile romanesti. O sa le vedeti si voi cind veti ateriza ca emigranti. Aproape sigur veti poposi drept chiriasi intr-o incapare cu vedere spre asemenea stradute. Acum, nu va formati iluzii, nu se prezinta asa minunate mereu. In majoritatea timpului sunt respingatoare, impresia generala fiind de ghetou, mai ales daca sunt fotografiate ziua. Pentru ce am prezentat atitea fotografii? Simplu, sa nu se poata contraargumenta ca am pozat vreo doua fenomene total izolate si nereprezentative. Va garantez 100%, daca apucati o iarna grea in Montreal, mai mult ca sigur veti avea oportunitatea admirarii unei astfel de ferii, fara a trebui sa va deplasati prea mult dintr-un punct aleator unde va veti situa la un moment temporal oarecare.
Poate unii sunteti curiosi sa aflati ce este cu stilpii aceia fara becuri, pe care se disting niste role. Este vorba de un mecanism ingenios utilizat la uscarea rufelor pentru situatiile cind numarul lor face imposibila folosirea sirmelor din balcon.
Din toate pozele, preferata mea este Fig. 4. Imi pare foarte familiara, ca pe la tara, cu un ciine uitindu-se la tine adica esti acasa. Poate chiar acesta este motivul pentru care multi emigranti romani (oameni cu studii medii plecati din mediul rural) se simt bine in Canada.

Fig. 3
Fig. 4