Legatura Catre Pagina Principala

 

Da, acum stiu !

 

Pare de necrezut insa a trebuit sa ajung in Canada pentru a gasi o explicatie extrem de solida la o notiune de care auzeam adesea indeosebi inclusa in expresia: Ti-ai activat ma firewall-ul? Trebuie sa recunosc, totusi, ca la inceput nu stiam ce face un firewall si nici cit de util este. Credeam ca este vreun antivirus, pina  cind cineva mi-a explicat ca de fapt, citez: Un Firewall este un sistem destinat prevenirii accesului neautorizat intr-un calculator sau retea.

Apucindu-ma sa traduc termenul, am ajuns la concluzia ca nu inseamna altceva decit Zid Antiincendiu. Este logic, asa cum focul se propaga de la un loc la altul tot astfel si accesul nedorit ce poate veni sub forma unui virus feroce se transmite din computer in computer. Totusi, uitindu-ma Ón jurul meu prin Bucuresti nu am vazut nici un astfel de zid, deoarece orice perete din caramida sau beton impiedeca propagarea focului. Mai degraba mult mai logic ar fi fost, ca programul respectiv sa se numeasca Firedoor ca eu asa stiam ca focul se propaga prin usile de lemn. Schimbi usa, pui una de metal si esti ferit.

 

 

 

   
 

 

 

 

 

 

Tocmai ma gindeam sa le scriu un email la firma care a conceput Firewall si sa sugerez denumirea mult mai adecvata de Firedoor. Bine ca nu am facut-o. Ma faceam de ris. A trebuit sa vin in Canada sa imi dau seama ce inseamna pentru tara asta un Zid Antifoc. Este vital. Fara asa ceva incendiile ar cuprinde cladiri intregi si chiar strazi cu toata interventia rapida a pompierilor. Daca nu ma credeti priviti fotografiile atasate. Fiecare scara a imobilului este separata de cea alaturata prin nimic altceva decit un Firewall. De obicei cind arde o sectiune restul ramane in picioare, este adevarat cu avarii mari, de multe ori fin nevoie de demolari totale, partiale sau renovari scumpe.

Asa ca Firewall este o notiune foarte cunoscuta in America de Nord iar programul destinat prevenirii infectarii in serie a calculatoarelor isi justifica pe deplin numele. Numai ca trebuie sa emigrezi in Canada ca sa intelegi asta, ca multe alte lucruri pe care crezi ca le stii si de fapt habar nu ai. Sincer sa fiu as fi preferat sa fi scris emailul la firma, sa ma fi facut de ris si cineva sa-mi fi trimis o poza asa cum sunt cele alaturate explicindu-mi mai bine care este situatia cu tara caselor de rumegus presat. Poate ca ma orientam spre altceva si nu ma mai incurcam cu emigrarea.

 

Nota: Toate imaginile sunt din orasul canadian Montreal.

 

Pentru alte informatii interesante despre Canada dati un click: AICI