Legatura Catre Pagina Principala

 

Cum arata orasul in care vrem sa emigram

 

Nu stiu ce imi vine intr-o zi, si indrept aparatul de fotografiat spre o ceata de ziare care isi facea de cap pe trotuar. Pina sa potrivesc obiectivul, odata vad ca trec gunoierii rizind pe linga mine. In final reusesc sa apas pe buton, dar cam tirziu pentru ca masina de la salubritate deja trecuse iar pe fotografie nu i se mai vede decit partea superioara (Fig. 1). Lucratorii responsabili de curatenie nu aveau insa nici o vina. In sarcina lor cade adunarea sacilor negrii, cosurilor cu materiale refolosibile sau a cartoanelor stivuite, puse de lume pe marginea strazii, nu si a hirtiilor imprastiate. Aici este treaba altora, cu un aspirator. Insa oricit ai vrea sa tii curat, daca oamenii arunca lucruri in continuu, este clar ca cei cu matura nu pot sta tot timpul la spatele tau, ca urmare rezultind imagini ca in Fig. 1 - Fig. 7 ce pot fi realizate aproape oriunde prin oras.

 

Fig. 1

 

Fig. 2

 

 

Fig. 3

 

Fig. 4

 

Mai este ceva recipientele verzi (Fig. 7) destinate materialelor reciclabile, devin in conditii atmosferice favorabile, o sursa serioasa de mizerie. Explicatia consta in combinarea efectului vintului puternic, de care Montrealul nu duce lipsa, cu greutatea mica a plasticelor sau hirtiilor puse unele peste altele in asemenea cosuri deschise. Apar, asadar, peisaje mai putin placute care mai ales daca te afli in prima ta zi pe pamint Canadian, iti creaza impresia ca ai ajuns de unde ai plecat. La inceput te simti pacalit, realitatea din teren nu seamana deloc cu ce iti imaginai. Chair cei cu asteptari mici sunt deceptionati unii manifestind stari emotionale negative. Pe urma cu timpul incepi sa-ti faci sperante desi devine tot mai evident ca locurile de munca pe care le gasesti (cu mult noroc) sunt si ele tot niste gunoaie. Incepi sa te intrebi la ce mai aduc atitia emigranti daca nu au nevoie de ei. Raspunsul ti-l dai tot tu, constatind ca de fapt ai devenit din prima un platitor de chirie. Nu conteaza sursa banilor: de acasa, welfare sau job; ocupi cel putin o camera care fara tine ar fi ramas libera, adica neproductiva. Te-ai gindit ca ajutorul social este pina la urma o forma de finantare a proprietarilor de imobile. Intre 60 si 90% din banii primiti de la stat ii returnezi prin chirie. Si in felul asta economia merge, 4-6 persoane asigura venitul lunar al unui proprietar mic ce traieste doar din cazari. 

 

 

Fig. 5

 

Fig. 6

 

Fig. 7

 

Noi nu te credem. Suntem convinsi ca surprinzi doar imagini din ghetouri, ceva gen Ferentari, unde doar ultimii oameni locuiesc! Nu avem nevoie de pozele tale intrucit posedam informatii, din surse sigure, care ne zic ca totul va fi bine. Sintem extrem de decisi si in consecinta nu se poate sa nu reusim! Pleaca, lasa-ne! Orasul are o multime de parti bune iar tu ne arati numai deseurile. Asa cum multi altii inaintea mea au emigrat si realizat ceva, tot astfel se va intimpla si cu mine pentru ca nu oi fi  eu cel mai prost.

 

Ca au realizat ceva nu incape indoiala. Se pune totusi, intrebarea: Ce anume?

 

 

Mentiune: Toate fotografiile sunt captate pe strazile orasului Montreal.

Pentru alte informatii importante despre Canada dati un click: AICI