Legatura Catre Pagina Principala

 

 

Incendiu In CANADA sau Ce Ramine Dintr-o Casa

 

Daca este ceva care imi place in Canada, atunci fara discutie, alarmele antiincendiu sunt preferatele mele. Toate casele poseda o pleiada intreaga de detectori de fum si caldura care se declanseaza cel mai adesea cind cineva arde mincarea. Daca o persoana gateste la etajul unu, de exemplu, si nu este atenta, uita cratita pe foc, in scurt timp toate soneriile din cladire incep sa sune la maxim. Vinovat(ul)(a) trebuie sa deschida imediat ferestrele sau usile urmind ca apoi sa reseteze clopotul de la un panou situat in majoritatea cazurilor la parter. Asta bineinteles daca ai cheile corespunzatoare si ai mai si fost instruit ce sa faci, ca altfel...

Intr-o dimineata la 5:30 sunt trezit pe neasteptate de un zgomot asurzitor. Conform deprinderii mele din timpul serviciului militar, sar din pat uitindu-ma dupa cheia de la seiful cu AK47. Nu stiam insa pe unde ma aflu, nu imi vedeam colegii de pluton. In final dupa citeva secunde aud pe cineva strigind:  "Fiti atenti, ca iar vine nebunul". Nu au trecut 4 minute, timp in care alarma a incetat si nebunul, nimeni altul decit proprietarul imobilului a si aparut facind galagie. "Cu grije, cu grije, zicea el. Da daca eu nu eram acasa, ce faceati?".

"Desurubam clopotul" a spus unul. "Scoteam sigurantele de la baterie" a zis altcineva. "Daca nici pina in ziua de azi nu ne-ai facut instructajul referitor la alarme, ce sa facem". "Se mai intimpla accidente". "Acum tu vrei ca nimeni sa nu mai gateasca". "In imobil este multa lume, mai gresim". "Doresti o casa sigura, suporta consecintele".

Proprietarul insa o stia pe-a lui: "In Canada casele sunt de lemn ard repede, nu vreau sa mi se intimple ceea ce i s-a intimplat lui Andre, ala cu magazinul".

 

 

Fig 1. Inainte de incendiu.

Aprilie 2005.

 

Fig 2. Dupa incendiu.

Noiembrie 2005.

 

 

Fig.3 Vedere frontala.  Noiembrie 2005.

 

Fig 4. Locul pe care a fost casa cu magazin.  Noiembrie 2005.

 

Dupa citeva zile cind m-am dus sa platesc chiria iar se deschide discutia despre incendiul al carui personaj principal era Andre. Aflu ca respectivul fusese posesorul unui imobil amarit ce avea la parter un magazin de piese auto. Toata averea sa disparuse insa in urma cu citeva zile dupa un foc mare a carui cauza se constituise in uitarea mincarii pe foc combinata cu nefunctionarea senzorului de bioxid de carbon din bucatarie.

Desi, evenimentul avusese loc destul de departe de punctul in care locuiam eu, Andre fiind un fost vecin si prieten din copilarie al proprietarului, totusi ma hotarasc sa iau metroul ca sa vezitez locatia cu pricina. Ce am vazut puteti contempla si singuri in fotografiile de la Fig.2 pina la Fig.10. Inafara de un morman aplatizat de scinduri arse si ceva fiare contorsionate, nu mai ramasese nimic. Nici macar termenul de ruina nu se aplica. Mai vazusem asa ceva, locul dezastrului nu m-a impresionat cu nimic. Asemenea incidente se intimpla des la Montreal. La un bloc de beton, ca in Bucuresti, focul produce pagube insemnate dar in majoritatea cazurilor apartamentul se poate restaura. In Canada locuintele fiind din lemn, un incendiu inseamna, cu rare exceptii, o zona defrisata, bucuria companiilor constructoare de case. Pentru orice imobil ars cineva undeva sarbatoreste cistigarea unui nou contract.

 

 

Fig 5. Detaliu 1.

 

Fig 6. Detaliu 2.

 

 

Fig 7. Detaliu 3.

 

Fig 8. Detaliu 4.

 

 

Fig 9. Locul pe care a fost casa, fotografiat din spat..

 

Fig 10. Vedere din spate. Detaliu. Locul arata mai mult ca un  depozit de gunoaie caruia i s-a dat foc, decit ca resturile unui imobil ce a avut de-a face cu temperaturi foarte ridicate..

 

Mai trec citeva zile si ma hotarasc sa descarc pozele in calculator. Nu stiu ce imi vine si dau un search sa vad daca mai am fotografii facute pe strada lui Andre. Dupa citeva minute descopar o imagine cu titlul "ASeStergeTestAndreAuto". Nu mi-a venit sa cred. Cu luni in urma pozasem intimplator, si in prim plan, casa ce avea sa arda ( Fig.1 ). Tot a ramas ceva din ea, o fotografie. De acum incolo nu mai sterg nici o imagine, bune proaste le pastrez pe CD pentru ca nu stii de unde sare iepurele. Una este sa prezinti faptele inainte plus dupa producerea evenimentului si alta sa arati doar scinduri arse spunind ca pe locul acela a fost un ceva despre care nu poti da detalii decit din auzite.

 

Pentru alte informatii interesante despre Canada dati un click: AICI