Go to main page

 

Comparati cu metroul din Bucuresti

 

In repetate rinduri am auzit sau am citit pe internet diverse pareri potrivit carora Montrealul nici nu se compara cu Bucurestiul. La inceput, in Romania fiind, am crezut. Textele de pe forumurile de emigrare scrise de cei deja plecati imi dadeau impresia ca respectivii au facut o mare afacere venind in Canada. Neavind posibilitatea sa verific spusele lor tindeam sa le dau dreptate. Nu se poate, imi ziceam, ca atita lume sa vorbeasca doar ca sa se afle in treaba. Fusesem in Germania unde ramasesem placut impresionat de curatenia oraselor. Imi imaginam ca ceva asemanator se gaseste peste ocean.

Din pacate am avut neplacuta surpriza sa ma insel. Nu imi dau seama ce au vazut unii, ce ii face sa fie asa de multumiti cu noua locatie, de ce spun ei ca nu exista comparatie. Daca luam ca exemplu Metroul (Fig.1, Fig.2, Fig.5) notam ca sunt peste tot similitudini cu cel romanesc. In Montreal ziarele, indeosebi jurnalul Metro distribuit fara bani, se gasesc mereu aruncate pe podea, parca in bataie de joc. Zi de zi o gloata de nesimtiti de toate culorile si rasele le citesc dupa care le abandoneaza, apoi vin altii cu unele noi si asa mai departe pina se ajunge la cifre de paritate intre numarul de locuri si cel al ziarelor. Unde este civilizatia nemaipomenita vazuta de unii.

 

 

Fig 1. Ziare aruncate prin metroul din Montreal.

 

Fig 2. Tot ziare aruncate. Asa lasa calatorii vagoanele la cap de linie.

 

Ziarele nu reprezinta insa totul. In timpul calatoriilor mele cu metroul mi-au atras atentia in mod deosebit doua afise puse in spatiile destinate publicitatii comerciale, adica la vedere pentru toti.

Primul se gaseste in Fig.3 si nu mai necesita nici un fel de comentarii. Cel de-al doilea din Fig. 6 stirneste oarecum risul insa oglindeste o realitate. Dupa ce ca serviciul de transport se intrerupe relativ des, pe cite una din linii din cauza deselor defectiuni ale trenurilor, mai apar si indivizi care tin usile deschise din motive personale.

 

 

Fig 3. Ridica-te in picioare . Cedeaza locul.

 

Fig 4. Serviciu de metrou a gasit necesara punerea unor afise in spatiul destinat publicitatii comerciale pentru a ne reaminti inca odata ca trebuie sa avem bun simt.

 

 

Fig 5. Alte ziare

 

Fig 6. Afis din statiile de metrou pentru atentionarea celor care nu permit inchiderea usilor fie pentru a se distra fie pentru a ajuta diversi calatori intirziati.

 

Este greu de spus ce-i determina pe unii sa sustina superioritatea pe toate planurile a Montrealului fata de Bucuresti. Incetul cu incetul iti dai seama ca diferente prea mari nu exista. Totul este sa compari obiecte de acelas fel conform unei binecunoscute reguli care se invata la matematica in clasa intii. Daca te apuci si zici: "Uite ce zgirie nori acoperiti cu sticla sunt in Canada si ce case de paiante in Ferentari" inseamna ca ai uitat regula. Pune alaturi, de exemplu, doua vagoane de metrou si vei constata ca iti va fi foarte greu sa inclini balanta in vreun fel.   

 

 

 

Pentru alte informatii importante despre Canada dati un click pe: Go to main page