Legatura Catre Pagina Principala

 

Primele zile (luni, ani) la Montreal

 

Iata ca a venit momentul sa descriu si eu primele mele entitati temporale in Canada.  O sa sar peste partea introductiva cu datul jos din avion si cazarea intr-un imobil locuit aproape in integralitate de negri indieni, chinezi si, francezi veniti de pe la tara, unde mare parte din locatari traiesc dintr-o chestie care se numeste welfare termen definit de dictionarul explicativ al limbii engleze astfel:  welfare=financial or other assistance given to those in poverty or need; public relief. Ma bag direct in subiect. Si ce subiect poate fi mai frumos decit norii de deasupra orasului. In consecinta ma hotarasc sa-i fotografiez cu scopul...., ma rog cu diverse scopuri, nu mai intru in detalii. Multa lume mi-a zis, sa nu mai fac poze sa-mi iau un job de supravietuire. Altii, probabil mai umblati prin lume, m-au sfatuit ca este prostie sa te incurci cu asa ceva atita vreme cit poti trai si fara. Eu pe care sa-i cred? Mare minune internetul, te pune in conexiune cu tot felul de caractere umane. In ultima vreme am citit un articol in care se spunea ca lumea forumurilor si chaturilor este un paradis al bolnavilor psihici si al indivizilor cu serioase probleme de integrare in societate. Este posibil sa fie adevarat. Vazind ca de la o vreme am devenit cam dependent de discutiile virtuale, chiar m-am gindit sa vizitez un spital de boli cu capul spre a ma verifica daca sunt OK.

 

 

Nori prin Montreal

 

 

 

Sincer vorbind prima impresie pe care ti-o face orasul nu este din cele mai bune, arata cam sarac si murdar cu o singura exceptie; daca il contemplezi de departe. Atunci da, privelistea este de nota zece. Se vad doar blocurile inalte din centru. Citadela nord americana este prezentabila daca o vizionezi de la distanta cel putin citiva kilometrii si de preferinta stind pe un loc inalt. Chiar in mijlocul Montrealului este un asemenea spatiu, un deal. Nu va apucati sa folositi binocluri cu mare putere de magnificatie pentru ca ele reusesc sa patrunda pe strazi, acoperisuri si curtile din spatele caselor relevindu-va locuri mai putin atractive.

In Montreal mi-am facut repede tot felul de cunostiinte pe care le-am selectat din vecinii de palier sau alte etaje. Ca exemple, mai relevante mentionez: un peisagist (francez din Quebec 100%), un asistent de vinzari, baiat extrem de tinar, nu avea inca 20 ani, un agent de paza pensionar, doi refugiati din Gana, etc. Cu peisagistul m-am lamurit repede dupa ce i-am cerut citeva pareri artistice privitoare la remodelarea intr-un format mai atractiv a sitului de internet pe care il aveti in fata. Nu m-a putut ajuta cu nimic intrucit el, dupa cum a spus, se ocupa nu de design ci de modelarea directa a diverselor spatii, adica carator de piatra cu roaba. Cind am auzit asa pe ceilalti nici nu i-am mai intrebat de detalii.

In ceea ce priveste locul de munca, ocuptia, ce invirtesc pe aici, nu o sa intru in amanunte foarte precise pentru ca in acord cu ce am citit pe forumurile destinate emigrarii in Canada subiectul este extrem de neinteresant, rar se gaseste cite unul care ne plictiseste cu jobul gasit. Majoritatea prefera sa scrie sute de mesaje in care condamna pe cei care stau pe ajutor social, lauda persoanele muncind ca necalificati cu toate ca acestea au cel putin master daca nu chiar doctorat in Romania. Zice ca asta este drumul spre victorie, sa o iei de la zero. Am avut prilejul sa vorbesc fata in fata cu un asemenea personaj, nu mai departe decit saptamina trecuta. Fara a vrea sa jignesc pe nimeni, am constata ca individul respectiv se situa prin domeniul multimii numerelor imaginare negative, mai avind cale lunga pina la a converge spre punctul de nul. In cazul sau nu era nevoie sa se intoarca, zeroul fiind drept in fata sa.

Alte lucruri, ce sa mai spun, mie mi-am placut foarte mult norii care nici nu se compara cu orasul, este alt standard, alt nivel.

 

 

 

 

 

 

 

Nori prin Montreal

 

 

 

Cuvint incheietor: Naratiunea si pozele din susul paginii se vor o descriere cit mai obiectiva a experientelor personale traite de un emigrant roman care doreste sa impartasasca din informatiile sale noilor veniti, acestea in cele mai multe cazuri nestiind ce ii asteapta peste ocean, si ca urmare facindu-si multe griji cind nu este cazul.

Am uitat sa va spun, cuvintul zgirie nori se justifica de care realitatea din teren, nu cu mult timp in urma fiind martorul unor blocuri inalte care intrasera cu partea superioara intr-un nor. Chiar numai pentru atit si tot merita sa vii in Canada.

 

Orasul Montreal

 

Pentru alte informatii importante despre Canada dati un click: AICI